woensdag 15 mei 2013

Pompoen Gember soep


Het is nog een beetje zoeken naar een manier van schrijven en recepten posten, maar ik hoop er gaandeweg wat duidelijks van te maken. Met mooie foto's van zowel ingrediënten als de uiteindelijke maaltijd. Van de soep van deze week heb ik echter alleen nog snelle telefoonfoto's, maar daar wordt de soep niet minder lekker van!

Hoewel ik op het moment geen staafmixer heb, heb de afgelopen tijd (toen ik er nog wel een tot mijn beschikking had) heel veel geëxperimenteerd met het maken van soep. Het is namelijk zo makkelijk en lekker en gezond en leuk. Ik heb ondertussen een paar favorieten, die ik telkens een beetje aanpas, om zo, zoals deze soep, tot de perfecte soep te komen. De basis van een soep is bijna altijd het zelfde:

30 gram ongezouten grasroomboter 
2 uien (grof gesneden)
2 tenen knoflook

In een diepe pan bak je de ui in de boter en gooi je de gesneden knoflook erbij, dit laat je heel even pruttelen tot de ui lekker zoet begint te ruiken. 


Voor de pompoensoep heb je de volgende extra ingredienten nodig:

1 grote flespompoen (of twee kleine)
1 zoete aardappel
1 flinke eetlepel sambal 
3 cm geschilde en gesnipperde verse gember
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel kaneel
100 ml kokosmelk
1 bouillonblokje


De pompoen schillen is geen leuk werk, kijk uit voor je handen. De pompoen snijd je vervolgens in grove stukken. Ook de zoete aardappel schil je en deel je in tweeën. Dit doe je in de pan waar de ui en knoflook al heerlijke geuren aan het verspreiden zijn. 
Vervolgens gooi je water en het bouillonblokje bij de pan in zodat de stukken pompoen en aardappel net niet helemaal onder water komen te staan. 
Gooi de gember en de kruiden erbij en zet het geheel op laag vuur. Ongeveer naar een half uur kun je proberen om het geheel te pureren met de staafmixer. Ga daar net zo lang mee door tot de stukken groente veranderen in een dikke smeuïge soep. Tot slot roer je de de sambal en de kokosmelk er nog doorheen. 

Belangrijk bij deze soep is de smaak van de gember en de kaneel, die maken de soep toch net wat specialer!
N.B. Ik heb nog een andere soep war ik veel mee experimenteer en ik hoop die ook snel te kunnen plaatsen. Ingrediënten? Paprika, linzen en chorizo. Hmm.
Moon

zaterdag 11 mei 2013

Basilichummus


De aftrap doe ik met een eenvoudige, zelfgemaakte basilicum hummus. En hoewel ik de kikkererwten uit een pot heb gehaald, blijven het gezonde peulvruchten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf gedroogde kikkererwten te wellen (8 uur lang!). Peulvruchten zijn gezond door de vele eiwitten die ze bevatten, maar ook zitten ze vol met vitamines en mineralen. Kikkererwten staan laag op de glycemische index (GI), wat betekent dat ze vallen onder de goede koolhydraten. Hoe lager de GI-waarden van de koolhydraten in het voedingsmiddel, hoe beter. Ik zal dit later nog eens beter uitleggen, want ik zal nu eerst het recept geven van de hummus.


















Voor de hummus heb je het volgende nodig:
een staafmixer of keukenmachine
kikkererwten (400 gram)
twee tenen knoflook
een scheut (basilicum)olijfolie
een beetje peper
een beetje zout
bosje basilicum
twee eetlepels sesamzaad (of twee eetlepels tahin)
en een halve citroen (want je hebt het sap hiervan nodig)

Om de hummus te maken hoef je geen geleerde te zijn, eigenlijk gooi je alles bij elkaar en laat je de staafmixer erop los. Wel is het handig om de olijfolie als laatste, naar eigen smaak bij de smeuïge dip te gooien. 

Om eerlijk te zijn was het de eerste hummus die ooit maakte, maar het lijkt me -en zo leert het internet het ook- dat je in plaats van de basilicum ook hele andere ingrediënten kunt toevoegen zoals paprika, aubergine of juist een rode peper voor een pitte smaak. Ook munt lijkt me goed te werken, voor een frisse smaak. Genoeg ideeën nog dus om het recept uit te breiden en veranderen. Iets wat ik zeker zal doen, want de hummus was goed gelukt!

Liefs Moon
Na de zoveelste foto die ik maakte van een heerlijke -en gezonde!- culinaire uitspatting, heb ik besloten om de recepten te gaan delen. Ik loop al een tijd rond met het idee om te bloggen over de levensstijl waar ik gelukkig van word en waar ik ook best wel trots op ben. Een blog is het perfecte platform om gezond voedsel, sporten en hypes samen te laten komen. Voor mij drie intrigerende thema's waar ik graag van alles over wil delen. Ik wil graag laten zien dat gezond en lekker eten goed samen gaan. Vooral met producten die behalve lekker zijn, ook puur zijn. Dit houdt voor mij in geen e-nummers, geen hoge GI-waarden en zo min mogelijk suikers.

Ik probeer me niet per se te onderscheiden van de healthy food blogs zoals die zich al op het internet verspreid hebben. Ik probeer enkel om geïnteresseerden mee te laten genieten van de meestal simpele maaltijden en de vreugde sprongetjes die ik maak elke keer weer als ik iets lekkers heb gemaakt. 

Liefs Moon