maandag 14 oktober 2013

Curry- en familytime


Van de week besloot ik dat ik graag even alle leden van het gezin bij elkaar wilde hebben. Zodra mijn moeder wist dat iedereen kon, vroeg ze mij een salade te maken voor bij het eten. Ik had natuurlijk allang bedacht dat ik zou gaan koken en daar was ze alleen nog maar blijer mee. Ookal was ik tijdens het voorbereiden wat geïrriteerd door de langs scharrelende familieleden in de keuken (ik ben een soort kook autist), het eten was lekker en dat vond niet alleen ik!


Ik maakte een curry geïnspireerd op de curries die ik gehad heb op Sri Lanka. Inclusief pappadum en curt (ofwel kwark) om te blussen. Door veel ingrediënten gaat er best wel wat tijd zitten in de voorbereiding.

Begin in ieder geval met de oven voor te verwarmen op 180 graden. Zet dan twee pannen water op. Een voor de geschilde zoete aardappel en een voor de schoongemaakte (even van de uiteinden ontdoen) sperziebonen. 
De kipfilets gaan 20 minuten de oven in. Ondertussen kook je de rijst, zodat je dat in ieder geval al klaar hebt staan. Dan snijd je de ui in stukjes, de witte onderkant van het citroengras in ienieminie stukjes en ook de paksoi zal eraan moeten geloven (het groene gedeelte vooral mee snijden trouwens!). Ondertussen na tien minuten zijn de aardappelen en sperziebonen wel klaar. Snijd de aardappelen in kleine blokjes. 

Dan komt het leukste:
Zet een grote wokpan op middelgroot vuur. Gooi er wat vet in (grasboter bijvoorbeeld) en laat de ui en knoflook fruiten. Wanneer de ui lekker zoet begint te ruiken gooi je de paksoi, citroengras stukjes en de koriander blaadjes erbij. Na vijf minuten wokken, gooi je de kokosmelk erbij en kruid je het geheel. Dat kan dus met een ordinaire, kant-en-klare currypasta maar ik doe het graag zelf met twee eetlepels kurkuma, twee eetlepels kerriepoeder, een blokje biologische bouillon  en twee eetlepels sambal. 

Het geheel laat je staan tot de kokosmelk dik begint te worden, dat kan wel een kwartier duren. In die tussentijd kun je optioneel de pappadums klaarmaken en/of de kip in kleine stukjes snijden. Wanneer de kokosmelk dik is geworden gooi de laatste ingrediënten erbij: de blokjes zoete aardappel, de boontjes, de linzen en de stukjes kip.

Serveer met de rijst, kwark en wat overgehouden koriander en geniet! 

Ingrediënten:

Een halve zoete aardappel per persoon
een paksoi
een blik linzen
sperziebonen
een halve kipfilet per persoon
een of twee uien
een stengel citroengras
koriander naar eigen smaak
3 knoflooktenen

Nog een keer de ingrediënten voor wie graag zelf de currypasta maakt:

50 gram kokosmelk per persoon
kurkumapoeder
kerriepoeder
blokje bouillon
sambal

vrijdag 11 oktober 2013

Hollandse stamp


Met de aanloop richting de winter, krijg ik steeds meer zin in Hollandse stampotten. Ik vervang daarbij de oer Hollandse kruimige aardappelen, waar eigenlijk niks oers aan is, gewoon door zoete aardappelen.  Vervolgens gooi ik daar een groente naar eigen smaak doorheen, of meerderen groenten, en/of een ui (dat heb ik dan weer van m'n vader geleerd). En klaar is mijn stampot.

Niet moeilijk dus. Vandaag met spruiten omdat ik deze er rauw zo mooi uit vind zien. Ja, ja, oog voor detail. Wat je voor deze specifieke spruitjesstampot moet doen zijn de harde konten van de spruiten eraf snijden en de spruiten tien minuten koken. Tegelijkertijd, voor zover dat tegelijkertijd mogelijk is, schil je de aardappelen en kook je ze tot ze zacht zijn. Onder het koken van de spruiten en aardappelen snijd je en bak je de ui met de uitgeperste knoflook.  Dit houd je vervolgens apart. Wanneer de aardappelen zacht genoeg zijn ga je ze tot puree stampen en stamp je vervolgens de spuiten mee. Tot slot roer je de kokosmelk, ui en knoflook erin mee.  En daar is dan je gezonde stamp! (Oja, ook lekker er nog bovenop: walnoten.)

Mijn vriend legde er deze keer -heel culinair- de aller lekkerste en sappigste hamburger bij, waar heel erg snel een recept van gaat volgen. 


Ik heb dus bedacht om bij stampot kwark te eten, een beetje zoals ze in India curt bij hun curry eten. Het verzacht en verfrist telkens na een zware aardappelhap. Zodra je peper en zout in de kwark gooit verandert je ontbijt zo in een deftige saus.

De ingrediënten voor de spruitjesstampot:
200 gram spruiten per persoon
twee gemiddeld grote zoete aardappelen per persoon
een ui
drie tenen knoflook
gehakte walnoten
50 gram kokosmelk per persoon

kwark met peper, zout en chilipeper

donderdag 10 oktober 2013

Preitaart met een krokant korstje


Mijn ouders hebben nu al meerdere malen benadrukt dat ik zo anders kook dan dat zij ooit voor mij hebben gekookt. Dat klopt, ik gebruik namelijk totaal andere producten uit nieuwsgierigheid. Een ding wat mijn moeder vaak maakte toen ik nog jong was, is preitaart. Hoewel ik dit aanvankelijk altijd vies vond, maar doordat mijn oudste broer dit juist heel lekker vond stond dit geregeld op tafel.

Nu wil het zo zijn dat ik de preitaart helemaal herontdekt heb! Ik ben dan ook erg benieuwd wat mijn moeder hierrvan zal vinden, want wat betreft de ingrediënten zal het gerecht wel niet zoveel schelen behalve het overheerlijke krokante korstje!

Om het gerecht low-carb te maken gebruik ik geen bladerdeeg, want dat is natuurlijk ook helemaal niet paleo. En zo doen we dat:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de quinoa en meng dit in een bakje samen met de parmezaanse kaas, dit bakje laatje staan want dat wordt het krokante bovenste laagje van de taart. 
Klop de eieren los in een kom en voeg daar de ham bij en naar eigen smaak peper en zout. Vervolgens snijdt, was en wok je de prei. Dat wokken hoeft maar heel kort want de prei zal in de oven doorgaren, en daar bak je de ui mee mee.
Gooi de prei en ui bij het eiermengsel. 
Tot slot giet je het hele mengsel in een ingevette ovenschaal en bekleed je het geheel met de quinoa/parmazaansekaas mix. 
Zet de schaal 25 minuten in de oven en begin met snijden, eten en uitbuiken!


De ingrediënten zijn:

1 ui (of sjalotje)
100 gram parmazaanse kaas
150 gram gekookte quinoa
3 preien
4 eieren
300 a 400 gram hamreepjes