donderdag 29 augustus 2013

Makkelijke linzen-courgette salade



Deze salade (zonder sla!) maakte ik in de trant van: veel groente. Ik weet niet waarom ik alles in zulke grote stukken heb gesneden, beter maak je het wat eetbaarder door het mes net wat meer te gebruiken dan ik dat deed. 

De courgette die bak/grill je van te voren. De rest van de ingrediënten snijd je in kleine stukjes, op de linzen na natuurlijk. Die hoef je overigens ook niet te koken of iets dergelijks want die gaan koud bij al de gesneden stukjes courgette, brie en appel. Simpel dus. Vol met eiwitten ook, door de linzen.





Ingrediënten:

brie
een courgette
een blik linzen
een appel
(eventueel: gesnipperd rood uitje)

dinsdag 27 augustus 2013

Eerst kracht, dan cardio. Waarom?


Ik heb het al eens gehad over intervallen tijdens je cardiosessie. Met intervallen daag je je spieren uit om harder te werken, waardoor je dus meer energie verbrandt. Daarbij schreef ik tot slot dat je alvorens beter krachttrainig kunt doen, maar wat is eigenlijk de gedachte hier achter?

Tijdens de krachttraining verbruik je vooral koolhydraten, de meest belangrijke brandstof van je spieren. Na 20 minuten schakelt je lichaam pas over op vetverbranding. Vet is namelijk een minder efficiënte brandstof van je spieren. Dit is echter juist de brandstof die je wilt aanspreken als je aan cardio doet om af te vallen. Wat ik hier dus mee zeggen wil is dat het overbodig is om eerst 20 minuten te crossen, roeien of hardlopen omdat je jezelf onnodig moe maakt zonder enig vet te verbranden.

Krachttraining heeft overigens nog een leuk bijeffect. Namelijk nadat je gestopt bent met de training blijf je nog uren calorieen verbranden.

vrijdag 23 augustus 2013

Pompoensalade met vijgen en parmham

Ik maakte voor mijn vriendinnen van de zalm ook nog een goed gevulde salade. Iets te goed gevuld, want hoe lekker het ook was, we kregen het allemaal niet op. Ik wilde graag iets met vijgen doen omdat ik eerder die dag al op de markt was geweest en er een paar gekocht had. Ik bedacht een salade met onder andere mozzarella, pompoen en parmaham. De salade bevatte uiteindelijk zoveel producten dat ik de verse vijgen helemaal ben vergeten... Zie de foto hieronder die ik vlak voor het eten nam.

De pompoen klaarmaken vergt nogal wat tijd. Je schilt de pompoen (hier zit bij mij altijd veel tijd in, omdat ik bang ben om een vinger te verliezen). Dan snijd je pompoen in kleine schijfjes en die kook je zo'n 5 minuten. Vervolgens bak of gril je de schijfjes in grasboter zodat de buitenkant van de schijfjes bruin en krokant worden. Ondertussen rooster je de pijnboompitjes in een pan zonder vet. 

Gooi alles bij elkaar en vergeet dus de vijgen niet! De warme pompoen doet het goed met de ham en mozzarella, dus niet te lang wachten met eten. Smakelijk!

De ingrediënten:

rucola melange
pompoen
vijgen
mozzarella
parmaham
pijnboompitjes

donderdag 22 augustus 2013

Geweldig lekkere zalm uit de oven


Eindelijk ben ik in het bezit van een oven! Hij is erg klein, maar perfect voor de zalm die ik gisteren maakte. Ik heb me gisteren erg staan uitsloven in de keuken omdat twee vriendinnetjes kwamen eten. De zalm kwam uit de diepvries en daar kan ik je alvast een tip over geven... Ontdooi de zalm voor je het gaat marineren, anders komt er veel te veel vocht vrij.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een ovenschaal en leg de ontdooide zalm erin. In een bakje meng je de olijfolie, citroensap, Italiaanse kruiden en peper en zout. Dit is je marinade en gooi je voor de helft over de zalm. Dan bekleed je de zalm met de stukjes geitenkaas. De amandelen maak je tot kleine stukjes in een vijzel, dit is de laatste bekleding van de zalm. Tot slot giet je de rest van de marinade eroverheen en zet je de schaal in de oven. Na 15 tot 20 minuten is je zalm klaar. En lekker!


Ingrediënten:

Zalm (zo'n 100g per persoon)
pittige geitenkaas
amandelen
citroensap (1/3 citroen per zalmstuk)
olijfolie (1 el per zalmstuk)
Italiaanse kruiden
peper en zout

zondag 18 augustus 2013

Hoopjes geitenkaas


Heerlijk, koken op een brakke zondag. Wat mij betreft mag het dan ook even een keertje wat minder gezond. Zo maakt ik als voorgerecht/appetizer geitenkaas hoopjes gevuld met geroosterde paprika. Aanvankelijk wilde ik balletjes maken, maar dat bleek moeilijk dan gedacht. Vandaar dus de hoopjes, die de smaak er zeker niet minder op maaktenErg gemakkelijk om te maken ook. Bovendien kun je variëren qua toppings




De ingrediënten voor de 'kale' hoopjes/balletjes zijn als volgt:

200 gram geitenkaas
kleine, geroosterde stukjes paprika
peper
(zout)


In een kom meng je alles door elkaar heen en schep je een voor een wat uit het mengsel, waar je dan de balletjes van draait. 

Het lekkerste aan de hoopjes/balletjes zijn de toppings. Ik roosterde bijvoorbeeld pijnboom pitjes en verkruimelde die met een vijzel. Vervolgens rol je het balletje gewoon even door de verkruimelde pitjes en is het klaar om te serveren. Zo had ik als toppings ook nog chilipoeder en kerriepoeder. Maar keuze genoeg qua toppings lijkt mij! Bijvoorbeeld:

koriander
bieslook
paprikapoeder
gemberpoeder
basilicum
pecannoot
pistachenoot
walnoot
rode ui snippers

vrijdag 16 augustus 2013

Onsmakelijke foto's, smakelijk eten. Broccoli-prei soep!




Allereerst mijn excuses voor de slechte foto's van deze heerlijke soep. De foto's zijn er niet helemaal uitgekomen zoals ik zou willen, maar nu is het eten al op en wil ik toch graag het gerecht delen. 

De klimaatshock die ik op het moment beleef in het frisse Nederland maakte het mogelijk dat ik afgelopen week zin in soep had. Het werd broccoli-prei soep met zalm snippers en geitenkaas stukjes. Simpel, lekker en gezond (gebruik ik deze woorden vaker?). De soep is geschikt voor 3 tot 4 personen, maar is ook makkelijk in de koelkast te bewaren voor een paar dagen.


Zoals altijd begin ik de soep met:

30 gram ongezouten grasroomboter 
2 uien (grof gesneden)
2 tenen knoflook
En deze keer gaat ook de grof gesneden prei mee 

Alles gaat in een diepe pan en dit laat je pruttelen tot de ui lekker zoet begint te ruiken. Dan gooi je de roosjes broccoli in de pan en vul je de pan met water aan tot dat alles net onder water staat. Tot slot doe je twee blokjes groentebouillon erbij en laat je het 20 minuten op middel hoogvuur staan met de deksel op de pan. Na de 20 minuten laat je de staafmixer zijn werk doen tot je een dikke en smeuïge soep hebt gekregen.

De laatste ingrediënten die je pas vlak voor het serveren aan de soep toevoegt zijn:


de zalmsnippers
de geitenkaas stukjes

Wat mij betreft is de soep klaar maar een ander zal het nog op smaak willen brengen met wat peper en/of zout! Ook goed, bon appetit. 

Maar weer voor mezelf koken


Met een hele grote glimlach denk ik terug aan mijn fijne, lange vakantie met lieve vriendin in India en Sri Lanka. En wat was het eten lekker! Maar vaker nog vreemd en pittig. Een enkele keer zelfs onverteerbaar, helaas... 

Toch ben ik wel heel erg blij dat ik weer thuis ben en zelf mag koken in mijn eigen fijne keuken in Amsterdam. Ik kom een beetje traag op gang omdat ik nog niet veel zelf heb gekookt. Desondankt ben ik de afgelopen maand wel goed geïnspireerd geraakt door alle geuren en kleuren in zowel de Indiase als de Sri Lankaanse keuken dus het moet wel goed komen met nieuwe gerechten.